Kandıralıların Haber Portalı-Kandıra Haber
HV
19 MART Salı 10:24
Advert

Şeker kamışından yalıtım malzemesi üretilecek

Şeker kamışından şeker posasından yalıtım malzemesi

YEREL GÜNDEM
Giriş Tarihi : 04-10-2022 13:51   Güncelleme : 04-10-2022 13:59
Şeker kamışından yalıtım malzemesi üretilecek

Şeker kamışından yalıtım malzemesi

TÜBİTAK’ta, Şeker kamışı posasının yalıtım malzemesi olarak kullanılmasına yönelik bir proje geliştiriliyor. 

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu şeker kamışından pekmez üretimini görmek üzere geldiği Kandıra’da şeker kamışından pekmez yapım aşamalarını inceledi, pekmez kazanının başına geçerek pekmez karıştırdı. Milletvekili Katırcıoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada şeker kamışının posasından yalıtım malzemesi üretilmesi hususunda TÜBİTAK tarafından araştırma başlatıldığını bildirdi.

-Şeker kamışı ve pekmezini incelemeye geldi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde şeker kamışından pekmez üretimi gerçekleştiren Kandıralı çiftçi Kadir Doğan ve ailesini ziyaret eden AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli’nin, özellikle Kandıra’nın unutulmuş, görülmeyen değerlerini ortaya çıkarmak gayesi ile çalışmalar yaptıklarını belirten açıklamasında, şeker kamışının ekilmesi, atadan kalan mirasın devam ettirilmesi ve beraberinde bunun bir pekmeze dönüştürülerek ticari bir markaya çevirme çabalarını yerinde görmeye, incelemeye geldiklerini ifade etti.

-Ata tohumu ile başladık şeker kamışı ile devam ediyoruz

Çiftçi Doğan ve ailesini üretimi nedeni ile tebrik eden Milletvekili Katırcıoğlu, Ak Parti olarak tüm çabalarının, Kandıra’nın bütün değerleri ortaya çıkarmak, göstermek ve bütün Türkiye’ye hatta dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Katırcıoğlu, ‘’ Bu konuda da Cumhurbaşkanımızın çok değerli eşlerinin projesi Ata Tohumları Projesiyle başladığımız çalışmalar işte bu gün şeker kamışı pekmezi ile devam ediyor. Kocaeli’nin sadece sanayi ve ticaret şehri olmadığını anlatmak adına Kandıra’mızın bu özelliklerini bu güzelliklerini tanıtmak için buradayız.’’ dedi. 

-Sıvısından doğal şeker, esmer şeker kalan posasından da sanayide ve teknolojide kullanılabilecek yalıtım malzemesi

TÜBİTAK tarafından şeker kamışı posasının yalıtım malzemesi olarak kullanılmasına yönelik bir proje geliştirilme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Milletvekili Katırcıoğlu, ‘’ Şeker kamışından kalan posa da kombin bir malzeme olarak görülmüş. Bu değerlendirme ve inceleme çalışmaları devam ediyor. Eğer olursa katma değer yani, sıvısından doğal şeker, esmer şeker kalan posasından da sanayide ve teknolojide kullanılabilecek yalıtım malzemesi olarak tekrar ürüne bir markaya dönüşecek bu da katma değer sağlayan bir ürün olduğunun en önemli işaretlerinden birisi olarak tescillenecek inşallah’’ dedi.

-Milletvekili Katırcıoğlu: Ne kadar atadan, dededen gelen bizim tohumlarımız, ne kadar geleneksel tarım yapma yöntemlerimiz varsa onları bir bir ortaya çıkaracağız.

Kendi topraklarımızın, iklimimizin genetiğini taşıyan tohumlarla ekilen şeyleri yememizin sağlığımız açısından önemine değinen Milletvekili Katırcıoğlu, ‘’ Ne kadar atadan, dededen gelen bizim tohumlarımız, ne kadar geleneksel tarım yapma yöntemlerimiz varsa onları bir bir ortaya çıkaracağız. Kandıra için GİOSB çok önemli. Bu değerlerin tekrar katma değere ve markaya dönüşeceği süreçlerdeyiz. Biz köylülerimizin, çiftçilerimizin daha çok kazanması refah düzeyinin daha da artması noktasında ve tarımın daha da katlanarak büyümesi noktasında tarıma destek vereceğiz.  Rafine şeker ve tatlandırıcı yerine doğal olarak yine atalarımız örneğinden yola çıkarsak eskiden pekmez koyarlarmış, bal koyarlarmış yapacakları tatlılarına. Şimdi artık aynı şekilde bu şeker kamışının suyunun da tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanılacağının da en güzel işareti.  Hazinelerimiz çok değerlendireceğiz inşallah.’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

-Çiftçi Doğan: Günümüzde organik gıda üzerine insanlarımız arayış içerisinde ve şeker kamışı en iyi organik ürünlerden biridir.

Şeker kamışından pekmez üretimi yapan ve şeker kamışı üretiminin geliştirilmesi için yıllardır mücadele veren Kandıra’lı çiftçi Kadir Doğan ise yaptığı açıklamada şeker kamışı posası ile ilgili TÜBİTAK’tan gelindiğini ve araştırma sonuçlarını olumlu çıkması durumunda şeker kamışı posasının yalıtım malzemesi olarak kullanılacağını belirttiği açıklamasında, ‘’ Şeker kamışı üretimini yaklaşık on yıldır sürdürüyoruz. Tabi babadan kalma çok eski bir geleneğimiz kültürümüzü gün yüzüne çıkarmak için mücadele içerisine girdik. Hem şifa kaynağı, aynı zamanda eski bir kültürümüz geri gelmiş oldu. Günümüzde organik gıda üzerine insanlarımız arayış içerisinde ve şeker kamışı en iyi organik ürünlerden biridir. Bu hem doğal hem her şeyini kendimiz yapıyoruz. Vekilimizden en büyük isteğimiz bunun gelişmesi açısından bize makine ve daha da önemlisi Kandıra GİOSB (Kandıra Gıda İhtisas OSB ) ’de şeker kamışından şeker üretme projesini gerçekleştirebilirsek hem Türkiye’de ilk olur. Hem de Kandıra’mızda tarım adına katkısı olur. Çokta iyi olur diye düşünüyorum. Halkımız da dünyanın en iyi şekeri olan kahverengi şeker kamışı şekerini tatmış olur.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

Ziyarete Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Başkan Yardımcısı İsmail  Akalın, AK Parti Kandıra ilçe Başkanı Erol Ölmez ve teşkilat mensupları katıldı. Ziyaret sonunda ziyaretçilere şeker kamışı pekmezi ikram edildi.

- 8-10 saat karıştırlarak kaynatıldıktan sonra pekmez oluyor

Bir çok faydası olduğu bilinen şeker kamışı gerekli olgunluğa erişmesinin ardından toprak seviyesinin bir karış üzerinden orakla kesilerek hasat ediliyor. Hasad edilen saplar merdanelerden geçiriliyor.  Çıkarılan öz suyu odun ateşinde saatlerce (8- 10 saat) karıştırılarak kaynatılmasının ardından pekmez kıvamına geldiğinde tüketime hazır hale geliyor.

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR