Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün 154. Yılı münasebetiyle...
Ãerkesler KaraaÄaç ve Babalıâya aktıâ¦
Ãerkes Soykırım ve Sürgünüânün 154. Yılı münasebetiyle Kocaeliânin Kandıra ilçesine baÄlı KaraaÄaç ve Babalı Mahallelerind bir dizi etkinlik düzenlendi.
Cerkes ve Abhazların Ãarlık Rusyası tarafından sürgün ediliÅinin 154.âüncü yıldönümü nedeni ile Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından Kocaeli'nin Kandıra ilçesi KaaraaÄaç ve Babalı Mahallerinde bir dizi etkinlik düzenlendi. Sürgünün yıl dönümü olan 21 Mayısâın Ramazan Ayına denk gelmesi nedeni ile 12 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen anma programına KAFFED BaÅkanı YaÅar Aslankaya, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer KatırcıoÄlu, CHP Sakarya Milletvekili, Grup BaÅkanvekili Engin Ãzkoç, Kocaeli BüyükÅehir Belediye BaÅkanı İbrahi,m KaraosmanoÄlu, CHP Ankara Milletvekili Bülent KuÅoÄlu, Ãankaya Belediye BaÅkanı Alper TaÅdelen, Kandıra Belediye BaÅkanı Ãnal Köken,Türkiye geneli 53 Kafkas DerneÄi BaÅkanları ve Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa, EskiÅehir, Antalya, Adana, Tokat, Ankara gibi bir çok Åehirden binlerce çerkes katıldı.
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından 21 Mayıs 1864 Ãerkes Soykırımı ve Sürgünü her yıl kitlesel etkinliklerle anılıyor.  Merkezi anma etkinliÄi her yıl Kocaeliânin Kandıra İlçesinin KaraaÄaç ve Babalı Mahallelerinde yapılırken, bir grup temsilci de otobüslerle ve havayolu ile Anavatandaki etkinliklere katılmak üzere Kafkasyaâya Kabardey-Balkar Cumhuriyetiânin baÅkenti Nalçikâe gidiyor. Federasyon bünyesinde yer alan 53 dernek ise kendi il ve ilçelerinde ayrıca yerel etkinlikler düzenliyorlar.
SOYKIRIM VE SÃRGÃN
Ãerkesler, 21 Mayıs 1864 tarihini Ãarlık Rusyasıânın kendilerine uyguladıÄı soykırım ve sürgünün sembolik tarihi olarak kabul ediyorlar.  Yüzyıl süren savaÅlarda Kafkas halklarına boyun eÄdiremeyen Ãarlık, bu halkların ya İmparatorluÄun baÅka bölgelerine ya da Osmanlı topraklarına sürgün edilmesine karar vermesi sonrası uygulanan etnik temizlik politikası çerçevesinde sistematik saldırı ve baskılar sonucu köyler yakıldı, yıkıldı ve yüz binlerce insan katledildi. Ãlkelerinin iÅgal edilmesinden sonra Ãerkesler yabancı topraklara kitlesel olarak sürgün edildi. 1.5 milyondan fazla insan (o günkü nüfusun %90âı) anayurdundan koparıldı. Nüfusun üçte biri sürgün yollarında ve yeni yerleÅim yerlerinde hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Ayakta kalabilenler Balkanlardan OrtadoÄuâya farklı ülkelere oldukça daÄınık Åekilde yerleÅtirildi.
Ãerkesler bu trajediye âsoykırım ve sürgünâ diyor ve her yıl 21 Mayıs günü anma etkinlikleri düzenliyor. Tüm dünyada tarihçilerin ve siyaset bilimcilerin büyük çoÄunluÄu da bu trajediyi âsoykırımâ olarak tanımlıyor.
NEDEN KEFKEN?
Karadeniz kıyılarının pek çok bölgesi gibi Kefken kıyısı da Sürgün döneminde pek çok acıya tanıklık etti. Kefken kayalıklarında Türkiyeâdeki ilk ve tek Ãerkes mezarlıÄı ve orada ölenler anısına bir anıt bulunuyor. Bu alan KAFFED tarafından SİT alanı kapsamına aldırıldı.
Kefkenâin Ãerkesler açısından trajik bir hikayesi de biliniyor. Buna göre Ãerkesyaâdan sürülenlerle Soçi limanından demir alan bir gemi fırtınaya direnemeyerek Kefken kıyılarında 200 yolcusuyla birlikte battı. Gemiden saÄ olarak kurtulanlar Kandıra Babalı Mahallesi sahilinde bulunan küçük bir maÄaraya sıÄındı, denizin kıyıya attıÄı cesetler ise Kafkasyaâda gelenek olduÄu üzere baÅlarına birer meÅe palamudu tohumu dikilerek KaraaÄaç Mahallesinde topraÄa verildi.
KaraaÄaç MezarlıÄı ve meÅe ormanı ile Babalı Mahallesi sahilinde bulunan maÄara dolayısıyla binlerce Ãerkes her yıl Kefkenâe akın ediyor. Mezarlıkta dualar ediliyor, sahile kadar matem halinde aÄıtlar söylenerek kortej yürüyüÅü yapılıyor ve kumsalda Nart ateÅi yakılarak sembolik mezar taÅları ile gün aÄarana kadar nöbet tutuluyor.
Babalı Köyü'nde Ãerkes ve Abhazların sıÄındıÄı maÄaralar ile anıt mezara karanfiller bıraktı. Ardından Kuran'ı Kerim okutuldu. VatandaÅlar tarafından denize çelenk ve kırmızı karanfiller atıldı. MeÅaleler yakılarak sahile bırakıldıktan sonra Nart ateÅi yakılarak çevresinde "Mezar taÅı nöbeti" tutuldu.
Â
Törende konuÅan KAF-FED BaÅkanı Aslankaya, âBugün sürgün ve soykırımın 154. yılında yine KaraaÄaç Mahallesinde atalarımızın mezarları baÅındayız. Sürgün yollarında yaÅamını kaybeden atalarımızı rahmetle anıyoruz. Her yıl olduÄu gibi 1864 yılında kaybettiklerimizi anmak onların ruhunu yaad etmek için buradayız. Toplumlar tarihi açıdan önemli günlerini anarak hatırlarlar. Soykırım ve sürgün gibi bir halkın yüreÄinde derin yaralar açan trajedinin anılması güçlü bir hatırlama ve hatırlatmadır. Böylesi anmalar tarihi yaÅayarak öÄrenmenin ve bilinçli kimlik kazanmanın yollarından bir tanesidir. Bu anma programlarını gerçekleÅtirirken Kocaeli BüyükÅehir Belediyesi ve buradaki halkın büyük desteklerini gördük. Atalarımızın maruz kaldıÄı acıları yad ettiÄimiz bu gün acılarımıza ortak olduÄunuz için saÄolun varolunââ dedi.
Kocaeli BüyükÅehir Belediye BaÅkanı İbrahim KaraosmanoÄlu;
Kafkas Kartallarının evlatları. Sürgünün ve acının torunları. Karadenizin soÄuk sularında Åehit olan tüm kardeÅlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları Åad olsun. Anadolu acıların hamur olduÄu bir ülke. Büyük bir medeniyet. Ãzellikle Türklerin Anadoluâya geliÅinden sonra bizi burada hep bu tür acılara mahkum etmek istediler. Haçlı ordularıyla saldırdılar. Defalarca. Ãlkemizi iÅgal ettiler. Hasta adam artık son günlerini yaÅıyordu. Ama dirildik. Atatürk önderliÄinde İstiklal SavaÅını verdik ve hamdolsun Türkiye Cumhuriyetini kurduk. Bize düÅen bu gün cumhuriyeti en güzel Åekilde yaÅatmak Anadolu topraklarına sahip olmak birliÄimiz beraberliÄimiz kardeÅliÄimiz diri tutmak bayraÄımızın en güzel Åekilde dalgalanmasını saÄlamak. Parçalanıp ayrılmadan aramıza virüslerin mikropların girmesine müsaade etmemek.  DüÅman Åimdi Ãanakkale de olduÄu gibi gemilerle, tanklarla, uçaklarla gelmiyor aradan mikroplar yetiÅtiriyor taÅeronlar kullanıyor. İÅte güçlü bir Türkiye için acılarımızı unutmadan acılarımızdan dersler çıkararak birlik ve beraberliÄimizi muhafaza edeceÄiz. ââ dedi.
Â